Wat als vrouwen mannen nafluiten op straat?

Wat gebeurt er als niet mannen vrouwen seksistische commentaar toeroepen op straat – het zogenoemde catcalling – maar omgekeerd, dat vrouwen mannen nafluiten en aanspreken. The Oval Office deed de test in Brussel, in opdracht van Equal.brussels en Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets. Het doel? Sensibiliseren door de reacties te filmen en te verspreiden via social media.

Het team van The Oval Office installeerde eind maart verborgen camera’s en een luidspreker in het centrum van Brussel. Uit de luidspreker klonken seksistische commentaren en beledigingen gericht aan de voorbijwandelende mannen: “Hé pervert, vind je dat leuk, meisjes nafluiten?” of “Psst, hé gast, je hebt een lekkere kont. Hé, pervert, ik heb het tegen u!”

In Brussel zijn 9 op de 10 vrouwen ooit al slachtoffer geworden van seksuele intimidatie. 6 op de 10 zeggen zelfs dat ze daarvan blijvende negatieve gevolgen ondervinden. Daarom wilde Equal.brussels de rollen voor een keer omdraaien en mannen confronteren met hoe het voelt om op straat lastiggevallen te worden.

Na elke reactie kwam iemand van de vzw Touche pas à ma pote de mannen tegemoet. Na dat gesprek begrepen de meesten dat seksistische opmerkingen roepen op straat niet kan. De reacties van de mannen werden ook gefilmd, om via social media te verspreiden en meer Brusselaars te sensibiliseren.

Het VRT Journaal en VTM Nieuws brachten verslag uit over de actie. Die kadert trouwens in de bredere sensibiliserings- en empowerment campagne ‘0% seksisme’ rond seksisme en seksuele intimidatie, die eind vorig jaar werd gelanceerd met verschillende verborgencamerafilmpjes.