hero-img

Wees niet bang om creatief te zijn

Door Rodrigue Falémé, Managing Director The Oval Office France

Het is een moeilijk jaar geweest, daar is geen twijfel over. Maar laat me voor de gelegenheid even je perceptie op zijn kop zetten. Want heb je ooit stilgestaan bij de explosie aan creativiteit in het afgelopen jaar? De eindeloze stroom aan TikTok challenges en internet memes zorgden voor sprankje hoop in duistere dagen waarop we thuis zaten, gekluisterd aan onze schermen.

Maar de pandemie daagde ons ook uit om met allerlei inventieve oplossingen te komen. Van gezondheidsprofessionals die nieuwe medicatie en strategieën ontwikkelden om het virus klein te krijgen, tot ouders en leerkrachten die het onderwijs opnieuw uitvonden toen de scholen dicht bleven — creativiteit kreeg dit jaar veel onverwachte nieuwe vormen.

Creatieve ideeën helpen ons uitdagingen overwinnen, of dat nu gaat over een pandemie in bedwang houden, essentiële dienstverlening draaiende houden, de maatschappij hervormen, mensen entertainen of hen een merk laten ervaren. Creativiteit is niet alleen weggelegd voor grote denkers en innovatieve geesten, het is wat mensen mens maakt. Kijk maar naar hoe baby’s en kinderen de wereld om zich heen verkennen, hoe vindingrijk ze zijn, hoe niets hen tegenhoudt om te komen waar ze willen zijn.

Onderwijs, ervaringen, mislukte pogingen, uitdagingen en zelfs kritiek vormen het creatieve potentieel dat in ons zit. David Kelley, een van de bedenkers van Design Thinking, zegt dat we allemaal creatief zijn, maar dat ons gebrek om het ook echt te zijn gelinkt is aan een gebrek aan vertrouwen in dat creatieve vermogen. Creativiteit is een spier die je kunt versterken en trainen door eraan te werken en ervaring op te bouwen, voegt hij er nog aan toe.

Ik deel dit standpunt. Niemand zou bang mogen zijn om creatief te zijn. In onze branche geloof ik dat we merken moeten uitdagen om meer empathie te hebben en creativiteit kunnen gebruiken om problemen van consumenten op te lossen.

Bekijk hieronder de TED Talk van David Kelley (Bron: YouTube)