Door Benoît Barennes, Creative Director

Je verbonden voelen met anderen is een basisbehoefte. Net dat maakt communicatie zo mooi.

Communicatie die zinvol is, écht en oprecht, empathisch en zorgzaam. Aan deze communicatie wilden we hulde brengen. In tijden dat ook onze sector terecht in vraag wordt gesteld, wilden we vooral de essentiële meerwaarde van communicatie in onze samenleving benadrukken. En tegelijkertijd wilden we onze trots uiten dat we dit mooie beroep uitoefenen, elke dag opnieuw. 

Hiervoor moesten we teruggaan naar de basis van communicatie, ontdaan van al zijn kunstgrepen. Daar waar creativiteit rijmt met eenvoud. We kozen voor een simpele ontmoeting tussen twee mensen, twee onbekenden die in alle transparantie delen wie ze zijn. Welke overtuigingen, twijfels, spijt, projecten, enz hun leven beheersen. En waarbij ze met veel empathie luisteren naar de andere. Communicatie in haar meest pure vorm dus.

Hiervoor creëerden we een plek waar de magie op een heel natuurlijke manier tot stand kon komen. We plaatsten onze ovale tafel midden in het dagelijks leven van mensen, op een kiosk in hartje Parijs, als symbool van ons bureau en onze visie op communicatie. In deze gemoedelijke setting nodigden we toevallige passanten aan tafel plaats te nemen voor een goed gesprek.  

Zonder de noodzaak om een stunt te creëren of het lot te forceren, gaven we de toevallige en vrijwillige deelnemers slechts één enkele uitdaging mee: "Gebruik de volgende 20 minuten om je verbonden te voelen met de ander".

Zoals bij elk sociaal experiment is het een gok: "Zullen mensen willen participeren? Zullen de gesprekken niet te oppervlakkig blijven? Komt die échte verbinding tot stand?  Wel, meestal kon het gesprek ons echt bekoren door haar spontaniteit, frisheid en intimiteit. En sommige ontmoetingen hebben ons oprecht ontroerd. Maar vooral, steeds vond de verbinding plaats, zoals verwacht. Het is het bewijs dat communicatie net zo sterk is als ze ervaren wordt door haar deelnemers. For real.

 

Korte film geregisseerd in samenwerking met Arsène Chabrier en geproduceerd door Marion Courcoux - 11 min 43. 

Accepteer alle cookies om de video te kunnen zien.